Kore ve Budizm

🎎Kimilerine göre din veya felsefe olarak tanımlanan Budizm’in hedefi, yaşam boyu var olan acı, ıstırap ve tatminsizliğin kaynaklarını açıklamak ve bunları gidermenin yollarını gösteriyor.

🎏Buda, MÖ 563-483 aɾasında Hindistan’da yaşadığı tahmin edilen, Budizm’in kuɾucusu. “Uyanmış kişi” anlamına gelen Buda, peşine düştüğü yaşam ve ölümün aɾdındaki gerçeğin aɾayışını temsil eden bir ünvanı.Kötülüklerden arınmak, saf iyilik ve ruhani temizlik gibi ilkeleri bulunuyor.

⛩Güney Kore seyahatim boyunca girdiğim her tapınaktaki Buda heykeli önünde şişe veya kap içerisinde su bulunuyordu. Bayramlarda bu suların yanına şeker, para, et vb. şeyler de ekleniyor ama su her daim bulunuyor.

🎎13. yüzyıldan bir Budist keşiş olan Nichiren Daishonin’in zamanında, kuyudan çekilen ilk su Gohonzon’a sunulmuş. (Gohonzon, Budizm’de saygı duyulan dini bir nesne için genel bir terim). Bu nedenle her gün sabah ilk iş Gohonzon’un önündeki bir bardağa taze su koyuyorlar.

Bu uygulamanın arkasında iki temel anlam varmış:
1) Suyun görevi pisliği temizlemek. Bu, kendi kötü karmanızı ve geçmişteki iftiralarınızı yok etmenizi sağlayan Nam Myoho Renge Kyo’yu söyleme işlevine atıfta bulunuyormuş.
2) İkinci anlam, suyun yüksek bir yerden aşağılara doğru akması gibi, Buda’nın şefkat ve merhameti, alt dokuz dünyadaki tüm yaşamdan eşit olarak faydalanmak için Budalık dünyasının yüksekliklerinden aşağıya doğru akar.

🏮Budizm’de ibadet, sadece mabede bağlı olmayıp evde de yapılabiliyor. Bu yüzden her Budist’in evinde zihnini odaklaştırıp ibadet edeceği Buda’nın heykeli veya resmi bulunur.

🧎🏻Tapınağa giden her Budist, Buda’nın heykelinin karşısında diz çöker, avuçlarını birleştirerek ellerini yüzünün önünde tutar, alnını yere koyup yere yatarak tazimde bulunur. Çiçek, tütsü, meyve, sebze, su ve et sunar. Işık, ateş ve mum yakıp düşünceye dalarak ibadetini yerine getirmiş olur.

📿Budistler dua ederken “dua tekerleği veya tespih” kullanırlar. Bu tekerleklere çakra adı verilir. Tespih, Budist ibadetinde büyük bir yer tutmaktadır. Rahipler sol bileklerine 108’lik tespih takmakta ve ibadet esnasında bu tespihleri ellerine alarak Buda ile bağlantı kurmaktadırlar.

👘Budist rahipleri ile ilgili de ilginç efsaneler bulunuyor. Rahipler çalışamaz ya da mülk sahibi olamaz. Günlük yiyeceklerini halk arasında ellerinde bir kapla dolaşıp dilenerek temin ederler. Günde tek bir öğün yemek yiyebilen budist rahiplerin, tek ve kalitesiz bir kumaştan oluşan kıyafetleri olmak zorunda. Yemek genellikle ekmek, pirinç ve baharattan oluşur. İçecekleri ise, su veya pirinç sütüdür.

Güney Kore’de bir Budist tapınağının en göze çarpan ve önemli özelliklerinden biri “Pagoda”dır. Buda’nın ölümü sonrasında ondan kalanların korunduğu “Stupa”larla, heykellerinin konulduğu Pagodalar ortaya çıkmış. Buda’nın yakılmış cesedine ait bazı kalıntıların hâlâ büyük Pagodalarda bulunduğuna inanılıyor.

Bir Pagoda’nın tasarımı hem güzel hem de zarif olsa da, her zaman o kadar belirgin olmayabilecek sembolik anlamlarla dolu. Fotoğrafta görülen beyaz uzun yapı, Budistlerin “Pegoda” olarak adlandırdığı dini yapıları. Geceleri ışıklandırmalar ile büyüleyici bir görünüm kazanan yapı, birçok Budist tapınağında bütün ihtişamıyla bulunur. Çoğu tapınakta taştan yapılmış olsa da, tuğla veya tahtadan yapılmış türlerine de rastlamanız mümkün.