BUSAN

  • Güney Kore’de Seul’dan sonra en büyük ikinci şehir.
    • Nüfus: 3 milyon 430 bin
  • Sahilleri, dağları ve tapınakları ile bilinen popüler bir şehir.
  • Ülkedeki sahil kentlerinden biri olması sebebiyle özellikle yaz aylarında turistler tarafından en çok tercih edilen şehir oluyor.
  • Dünya çapında ünlü isimlerin katılımları ile yaz aylarında sahillerde düzenlenen festivalleri oldukça popüler

Busan’da Gezdiğim Yerler:

Samgwangsa Tapınağı

Culture Village

Busan Tower

Haeundae Sahili

Bay 101

Gece Yemek Pazarı

Jagalchi Fish Market (Balık Pazarı)

Lotte Departmant Store (Alışveriş Merkezi)

Yongdusan Park

Samgwangsa Tapınağı

Bir Budist tapınağı olan Samgwangsa Tapınağı, yeşilliğinin içinde, şehrin gürültüsünden uzak bir konumdadır. Şehirde bulunan diğer tapınakların aksine turistler tarafından fazla ziyaret edilemeyen, daha çok yerli insanların ibadetlerini gerçekleştirmek için gittiği bir tapınaktır.

Fakat bu durumun aksine, Güney Kore’nin genelinde bulunan tapınakların birçoğundan daha güzel bir atmosfere ve iç-dış mimariye sahip.

Etkileyici Kore mimarisinin ve Budizm dininin bütün detaylarını barındıran tapınak, eminim gezerken size de diğer tapınaklardan farklı olduğunu hissettirecektir.

Ayakkabıları çıkararak ibadet yapılan alana girdiğiniz zaman etrafa bir göz attığınızda duvarları minimal Buda heykellerinin süslediğini görmeniz oldukça mümkün. Zaten bahsettiğim etkileyici mimari ve atmosfer de bu detaylarda saklı oluyor.

Busan Kulesi

Balık Pazarı’ndan çıktığınız zaman kafanızı kaldırırsanız sizi selamlayacak olan ve şehrin simgesi haline gelmiş kule, Yongduson Park’ın içerisinde yer alıyor.

Yüksekliği 118 metre olan kulenin en tepesindeki seyir terasına çıkmak için 7.000 Güney Kore Wonu ödenmesi gerekiyor. Seul’da bulunan N Tower ile kıyaslayınca pek bir esprisi olmayan kule, bence içerisinde bulunduğu parkın güzelliğinden dolayı bu kadar turist çekiyor.

Culture Village

Bir mahalledeki evlerin duvarlarının ve çatılarının rengarenk boyanması sonucu ortaya çıkan bir mahalle.

Günümüzde turistlerin en çok uğradığı noktalardan biri olan Culture Village, içerisinde bulunan yöresel restoranlar, kafeler, hediyelik eşya dükkanları ve kıyafet mağazaları ile turistlerin ilgisini çekiyor. Busan’a gitmişken bu mahalleye de uğrayıp, sokaklarını dolaşırken keyifli bir zaman geçirmenizi öneririm.

Bay 101

Özellikle geceleri oturmaya yer bulamayacağınız, lüks restoranların hakim olduğu bu alan tam bir gösteriş yeri.

Gökdelenlerin üzerinde yapılan ışık şovları ve rengarenk aydınlatmalar ile geceleri ziyaretçilerine gündüzü yaşatan bir yer. Eğer gezmeyi düşünürseniz kesinlikle akşam gitmelisiniz, bütün esprisi orada. Gittiğiniz zaman çekeceğiniz harika fotoğraflar için hazırlanmaya başlayın derim.

Haeundae Beach

Busan’da bulunan en popüler beach olan Haeundae, etrafında yer alan restoranlar ve kafeler sayesinde turistlerin bir bütün günlerini geçirebilecekleri bir yer.

Oldukça yüksek gökdelenlerin ve yer yer pahalı mekanların bulunduğu sahil yürü yürü bitmeyen uzunlukta. Yaz aylarında yolunuz Busan’a düşerse bavulunuza bir adet mayo koymayı unutmayın. Ben koymayı unutmuştum ve o sahilde denize giremediğim için çok pişman olmuştum.

Gece Yemek Pazarı

Busan şehrinin belirli sokakları boyunca uzanan ve aklınıza gelen her türlü yemeğin, yöresel Kore yemeklerinden Kahramanmaraş dondurmasına kadar, bulunduğu bir yemek pazarı.

Akşamüstü açılıp gecenin geç saatlerine kadar yoğunluğunu hiç kaybetmeyen pazarda, daha önce hiç tatmaya fırsat bulamayacağınız bir sürü Kore yemeğini görmeniz mümkün. Yemekler genellikle küçük porsiyonlarda satıldığı için neredeyse her tür yemeği tadıp geceyi tamamlayabilirsiniz.

Balık Pazarı

Busan’ın en meşhur konumlarından biri Balık Pazarları. Lotte Alışveriş merkezinin yakınında yer alan Balık Pazarında bulunan 500’den fazla tezgahtar kendi ürünlerini satmak için uğraşıyor.

Aklınıza ne kadar çeşit balık geliyorsa bu pazarda daha fazlası olduğunu emin olabilirsiniz, belki de daha önce hiç görmediğiniz canlılar bile olabilir. Balık haricinde çeşitli deniz canlıların da satıldığı pazarın bir üst katında da restoran yer alıyor. Aşağıdaki pazardan aldığınız ürünleri alıp yukarı çıkarsanız restoranlar sizler için pişiriyor.

Lotte Alışveriş Merkezi

Güney Kore’de bulunan en meşhur alışveriş merkezi. İçerisinde giyimden kozmetiğe, teknolojik ürünlerden yemek yerlerine kadar birçok markaya ev sahipliği yapıyor. Hiçbir şey almayacaksanız bile, örneğin ben gibi, yine de gitmişken Lotte’yi gezmenizi tavsiye ederim. Çünkü alıştığımız alışveriş merkezlerinin düzeninin aksine mağazaların belirli sınırları veya giriş-çıkış yerleri yok. Bence alışveriş yapacak kişiler için başta kafa karıştırıcı olabilecek bir durum ama yine de değişik bir sistem olduğu kesin.

Yongduson Park

Busan Tower’ın içinde bulunduğu park, şehrin merkezinde konumlanmasına rağmen içine girdiğiniz zaman sanki şehirden çok uzakta bir yerdeymiş gibi hissettiriyor. Bunun en büyük sebebi içerisinde dolaşırken kuş sesi ve su sesi haricinde bir ses duymamanız. Çok geniş bir alana yayılan park, günlük hayatta pek çok kişinin sporunu gerçekleştirmek için veya ailelerin piknik yapmak için kullandığı bir yer.

Busan Sokakları

Busan sokaklarına ayrıca değinmek istedim çünkü, özellikle ara sokaklarda yürürken her daim görebileceğiniz tezgahlar bulunuyor. Yöresel yemeklerden kıyafetlere, içeceklerden hediyelik eşyalara kadar her türlü ürünün bulunduğu tezgahlar siz seyahat ederken bu tarz alışverişler için zaman kaybetmenizi engelliyor.

Ayrıca yaz aylarında, büyük caddelerin bulunduğu alanlardan geçerken muhakkak sokak şovlarıyla karşılaşırsınız. Kimi zaman sihirbazlık gösterileri kimi zaman da sanat gösterilerinin olduğu alanlara özellikle Koreliler çok büyük ilgi gösteriyor.

Konaklama Hakkında Bilgiler:

Daha önce Avrupa’da veya başka ülkelerde hostelde kalmışsanız, belki temizliği veya güvenliği ile ilgili sıkıntılar yaşamış olabilirsiniz.

Fakat bu sorunların Güney Kore’de bulunan hostellerde olmayacağına emin olabilirsiniz. Daha önce hiç kalmadığım kadar temiz ve güvenli olan hostellerde, yataklarınızın çevresini tamamen kaplayan perdeler veya storlar bulunuyor.

Ayrıca hostellere girmeden önce size ayakkabı dolabı veriliyor ve girerken ayakkabılarınızı çıkarıp, dolabın içinde bulunan terlikleri giymeniz isteniyor. Yani hostellerin içerisinde ayakkabınız ile dolaşmak yasak.